Mizerová, VladislavaKonvička, JanBorzenko, NadezhdaPetřeková, KarinŠkarková, Pavla2024-10-042024-10-042024978-80-7599-447-9https://eduo.osu.cz/handle/123456789/96Skripta Výživa člověka jsou zpracována především pro studující bakalářského studijního programu Nutriční terapie. Mohou být přínosným studijním materiálem také pro jiné nelékařské zdravotnické obory, které ve svém kurikulu mají zahrnut předmět související s výživou člověka. Studijní opora je rozdělena do dvanácti kapitol. První kapitola je věnována pojmům používaným ve výživě člověka, profesním organizacím Nutričních terapeutů ČR a odborným společnostem. Další kapitoly jsou zaměřeny na příjem a výdej energie u člověka, základní živiny, vitaminy, minerální látky, pitný režim, výživová doporučení, nežádoucí reakce na potraviny a na zásady výživy dospělých osob ve vyšším věku a dětí. Informace uvedené ve skriptech byly čerpány z odborných společností a organizací, jsou zde uváděna zejména aktuální doporučení vydaná Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).csvysokoškolská skriptavýživa člověkanutriční terapiefyziologieVýživa člověkaBook